http://www.emailcashpro.com

Increase RAM on nutanix ce

source link

"

I setup nutanix community edition today in my homelab, and I was interested in looking at how to change both CVM vCPU and vRAM count.  By default my CVM was running 4vcpu and 12GB of RAM, and I wanted to change this to 8vcpu and 15GB RAM (my CE whitebox is running a 8 core Atom CPU and 16GB RAM)
KVM is very new to me, so for my own documentation sake here are the steps I used.
SSH onto the KVM hypervisor using your favorite SSH client, in my case KVM was running on IP address 192.168.55.4, whilst the CVM was using 192.168.55.3
Logon using default nutanix KVM credentials of
Username: root
Password: nutanix/4u
First run virsh list to get the name of your Nutanix CVM, in my case it is NTNX-72c234e3-A-CVM
virsh list
Next, run virsh dominfo NTNX-72c243e3-A-CVM to confirm number of CPU’s and RAM
To change the amount of RAM, in my case I increased from 12GB to 15GB, run the following commands and substitute the approriate CVM name
#Shutdown CVM
virsh shutdown NTNX-72c243e3-A-CVM
#Set vRAM (There should be two  – -dashes before config)
virsh setmaxmem NTNX-72c243e3-A-CVM 15G – -config
virsh setmem NTNX-72c243e3-A-CVM 15G – -config
#start VM again
virsh start NTNX-72c243e3-A-CVM
To change the amount of CPU’s, edit the virsh XML file.
#edit virsh xml
virsh edit NTNX-72c243e3-A-CVM
cpu change
This will open the VM XML file using vi editor, use the following commands to edit the file (I always forget how to edit in vi, so I will show the steps here for my own sake)
  1. Press “i” to enter insert mode
  2. Use the arrow keys to move to the following line 4
  3. Change the 4 to whatever you want, in my case I did 8
  4. Press “esc” to exit insert mode
  5. Type “:wq” to write out and save the file
#Shutdown the Nutanix CVM
virsh shutdown NTNX-72c243e3-A-CVM
#Start the Nutanix CVM again
virsh start NTNX-72c243e3-A-CVM
Run virsh dominfo again to confirm the changes were successful
virsh dominfo NTNX-72c243e3-A-CVM
virsh dom info
In most cases with Nutanix CE, the defaults are 99% OK for most people.  So test to see if it’s really required to increase or decrease CVM resources according to required workload and hardware specifications.  In my case I saw no difference so I set the defaults back

"

Nutanix Nested Setup Guide

recommended link


https://kallesplayground.wordpress.com/2015/06/24/step-by-step-how-to-install-nutanix-ce-nested-on-vmware-esxi/comment-page-1/

http://www.vryan.co.uk/index.php/2015/06/22/how-to-create-a-nested-virtual-nutanixce-cluster/

Windows Server 2012 R2: solving .NET Framework 3.5 installation problems

source link

"


I faced a problem at a customer site last week when I tried to install the .NET Framework 3.5 – a prerequisite for installing SQL Server 2012 on a Windows Server 2012 R2. I opened the Server Manager and then navigated to the Manage, Add Roles and Features section:
b2ap3_thumbnail_pic01.jpg
I selected the .NET Framework 3.5 Features option:
b2ap3_thumbnail_pic02.jpg
I specified an alternate source path:
b2ap3_thumbnail_pic03.jpg
… and surprise! Even though an ISO of Windows Server 2012 R2 was mapped to my D: drive, the installation failed with this strange error: “The source file could not be found…”
After some investigations, I found that this problem is quite common and that Microsoft has published a fix … which unfortunately does not work for me!
I tried the same installation with different ways: command prompt, PowerShel l… but absolutely NO RESULT.
I finally decided to open a PowerShell console to check the Windows Features available on my server with the cmdlet Get-WindowsFeature:
b2ap3_thumbnail_Pic1.jpg
Strangely, the status of the .NET Framework 3.5 is not showing “Available”, but “Removed”!
b2ap3_thumbnail_Pic2.jpg
So, how do I change this state from removed to available?
After some investigations and after having tried some fixes provided by persons who faced to the same problem as me, I finally found the Standalone Offline Installer tool that solved my problem by enabling the .NET Framework 3.5 (many thanks to Abbodi1406).
I downloaded this exe file and executed it on my server.
An installer screen appeared:
b2ap3_thumbnail_pic4.jpg
After clicking on the Next button, a command prompt screen appeared which showed the completion state of the process.
pic6.jpg
As soon as the process was finished, I went back to my PowerShell screen to check if my .NET Framework 3.5 is now available – by running my PowerShell cmdlet Get-WindowsFeature:
b2ap3_thumbnail_pic10.jpg
The .NET Framework 3.5 now was available and I as able to restart the installation process from the beginning by navigating to the server manager, selecting the concerned feature and giving the alternate source path.
pic8.jpg
I finally succeded in installing my .NET Framework 3.5!
I hope that my blog post will help some of you to resolve this installation problem

"

Manage an HP Smart Array directly from VMware ESXi

source link

"
In my lab I’m using a Proliant DL380 G5 filled with disk as a storage server, running some VSA on top of the volume I created  and formatted with a vmfs filesystem.
I was running into performance issues, storage was performing poorly, and I needed to check for usual problems like for example cache battery status, since on a P400 raid card, write back is by default disabled if the battery has a low charge, thus lowering performances to a minimum.
My problem however was, I was running on top of this server all my iscsi shared storage, so it was not so easy to poweroff the server to open up the raid card Bios anche check. Also, every reboot cycle is really time consuming. So, since HP has always had management software for their raid controllers available for windows or linux, I went to check if there was some possibilities also for VMware ESXi.
First, I checked on HP website and there was some promising download:

Look, a VIB file! :)
I downloaded it and installed in the usual way on my ESXi 5.1 server (even if the package is officially listed for ESXi 5.0…).

I also installed the utilities to manage the several HP components, since the first one was only the driver. If you want to install only the Raid utility, look for the hpacucli vib file.

And I finally reboot the server in order to complete the installation, hopefully for the last time…
After reboot, I checked the components were installed correctly:

From here, let the fun begin! There are many commands you can run on the raid controller by running /opt/hp/hpacucli/bin/hpacucli, I’m going to show you some of them:

First, I identified the controller. Remember is in slot 3, this will be needed in the next commands.
As I said, my problem seemed to be related to the cache battery, so I went to check its status:

The status seems to be ok, but I went to enable anyway the cache, the command is:
1ctrl slot=3 modify dwc=enable forced
there are many commands as I said, and I found this page with many example. Go to check it. As a last example, a fun stuff:

First, I identified the physical disks in the controller (pd), then I enabled the led on every single disk. This is the result :)






 "

“Device eth0 does not seem to be present” error when we move or clone a CentOS 6.3 virtual machine in vSphere

source link

"
When we move or clone a CentOS 6.3 Virtual machine made in vSphere5.5, and boot the machine once it is moved/cloned, we get the following error:

“Device eth0 does not seem to be present”.

This is due the fact that whenever we move or clone a Virtual machine, vSphere changes the MAC Address and CentOS renames the NIC from eth0 to eth1.  CentOS stores the network interface hardware configuration using udev.  The file is:

/etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules

Open this file in vi editor and delete the old entry for eth0 and edit the new entry for eth1 to eth0.
Then you need to edit the following file:

/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0

Record the HWADDR from the 70-persistent-net.rules configuration file and replace it with the existing HWADDR in ifcfg-eth0 configuration file.

Reboot the machine.
"

Cannot format hard disk with VMFS5 after removing it from RAID array

source link

"
Today I tried to install the new NexentaStor 4.0.1 on my x3650 M2 with local harddisks. To get the best performance my plan was to pass-through all local disks to the VM. For that I had to remove all RAID arrays that are currently configured across my 8 internal drives. After deleting the RAID arrays I started the host. When my host was up and running I tried to format one of the disks an got the following error message.
Call “HostDatastoreSystem.QueryVmfsDatastoreCreateOptions” for object “ha-datastoresystem” on ESXi “xxx.xxx.xxx.xx″ failed.
I have done this with several other disks and it looked like that only 3 had the problem. I enabled SSH and connected to the host.
There i used this command to list all the available devices:
ls -lha /vmfs/devices/disks/
This was the shortened output

 

As you can see there is a partition on the disks I couldn’t format.
The following command had shown me some information about the device.
partedUtil getptbl /vmfs/devices/disks/naa.5000c50023397a33
This was the output:
Error: The primary GPT table states that the backup GPT is located beyond the end of disk. This may happen if the disk has shrunk or partition table is corrupted. Fix, by writing backup table at the end? This will also fix the last usable sector appropriately as per the new reduced size. diskPath (/dev/disks/naa.5000c50023397a33) diskSize (286748000) AlternateLBA (570310655) LastUsableLBA (570310622)
Warning: The available space to /dev/disks/naa.5000c50023397a33 appears to have shrunk. This may happen if the disk size has reduced. The space has been reduced by (283562656 blocks). You can fix the GPT to correct the available space or continue with the current settings ? This will also move the backup table at the end if it is not at the end already. diskSize (286748000) AlternateLBA (570310655) LastUsableLBA (570310622) NewLastUsableLBA (286747966)
Error: Can’t have a partition outside the disk!
Unable to read partition table for device /vmfs/devices/disks/naa.5000c50023397a33
It looks like that after deleting the RAID array not all VMFS partition table information was deleted too, so I had to clear it manually.
To do this simply create a normal msdos partition on the affected disks with this command:
partedUtil setptbl /vmfs/devices/disks/naa.5000c50023397a33 msdos
After setting a new partition I was able to format the disk with VMFS5.

"

Configuring proxy on Nagios Linux CentOS

source link

Problems Using Nagios XI With Proxies
We do not officially support Nagios XI when you install and use proxy software that restricts traffic to or from the Nagios XI server. There are several reasons for this. First, Nagios XI requires external access for package installation and updates. Package installation and updates may not work when proxies are used. Additionally, the Nagios XI code makes several internal HTTP calls to the local Nagios XI server to import configuration data, apply configuration changes, process AJAX requests, etc. These functions may not work properly when you deploy a proxy, which would result in a non-functional Nagios XI installation.

There are two things that need to be configured to make XI installation work with a proxy; the yum and wget configurations. Do both of these before starting anything about the installation process.

In /etc/yum.conf :
 proxy=http://someproxyserver:port/ # Shouldn't need to be quoted, remember the trailing slash
 proxy_username=myname  # The username you authenticate to your proxy with, if applicable
 proxy_password=mypass  # The password you provide to your proxy, if applicable
 
In /etc/wgetrc :
 http_proxy=http://myname:mypass@someproxyserver:port/ # All in one string this time
 no_proxy=localhost,127.0.0.0/8,10.0.0.0/8,172.16.0.0/12,192.168.0.0/16 # Hosts to exclude from proxying
 
If you are using an https proxy:
 https_proxy=https://myname:mypass@someproxyserver:port/ 
Quoting is not needed (or helpful) in any of these, but if you have special characters in passwords (especially : or @) and are having problems you probably need to escape them with backslashes.

Linux open-vm-tools

Open-VM-Tools (OVT): The Future of VMware Tools for Linux
http://blogs.vmware.com/vsphere/2015/09/open-vm-tools-ovt-the-future-of-vmware-tools-for-linux.html

Installation guide
http://partnerweb.vmware.com/GOSIG/home.html
 

curl: (1) Protocol 'http not supported or disabled in libcurl

source link

Direct quote from source link
"

To test a REST API I’m building, I decided to use curl.
From the website:
“curl is a command line tool for transferring data with URL syntax, supporting DICT, FILE, FTP, FTPS, Gopher, HTTP, HTTPS, IMAP, IMAPS, LDAP, LDAPS, POP3, POP3S, RTMP, RTSP, SCP, SFTP, SMTP, SMTPS, Telnet and TFTP. curl supports SSL certificates, HTTP POST, HTTP PUT, FTP uploading, HTTP form based upload, proxies, cookies, user+password authentication (Basic, Digest, NTLM, Negotiate, kerberos...), file transfer resume, proxy tunneling and a busload of other useful tricks.”
So after downloading the curl version for Windows, I opened a command prompt and browsed to the folder where I extracted the zip file.
I started with a simple command to invoke a PUT request to my API:
curl -XPUT 'http://localhost:9200/api/twittervnext/tweet'

Woops, first try and already an error:
curl: (1) Protocol 'http not supported or disabled in libcurl

The reason for this error is kind of stupid, Windows doesn’t like it when you are using single quotes for commands. So the correct command is:
curl –XPUT http://localhost:9200/api/twittervnext/tweet

"

Microsoft Office 2007 or 2010 suite program will not restart after an initial installation is interrupted

Source link


The 2007 Office suite or the 2010 Office suite Setup program will not restart after an initial installation is interrupted

Symptoms
Consider the following scenario. When you install a Microsoft Office suite or an Office program, the installation process is interrupted. Additionally, the Setup program is prevented from rolling back the Office installation. In this scenario, when you try to install the same Office suite or the Office program again, you receive the following error message:
Microsoft Office suite_name encountered an error during setup.
Cause
This problem may occur if the Rgstrtn.lck file is not removed from the computer. If this file is present when you try to install the same Office suite or the Office program that you previously tried to install, the Setup program detects the file. Then, the Setup program stops the installation.
Workaround
To work around this problem, delete the Rgstrtn.lck file. To do this, follow the steps, as appropriate for the operating system that you are using.

Warning If you install another Microsoft program after you receive the error message that is mentioned in the "Symptoms" section, you may experience problems with the program's Help system if you follow these steps. If you installed another Microsoft program after you receive the error message that is mentioned in the "Symptoms" section, uninstall the program before you follow these steps.

To have us work around this problem for you, go to the "Fix it for me" section. If you prefer to work around this problem yourself, go to the "Let me fix it myself" section.


Fix it for me

To fix this problem, click the Fix it button or link. Then click Run in the File Download dialog box, and follow the steps in the Fix it wizard.

For Windows 8

For Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Windows Server 2008 or Windows Server 2003

Notes
  • This wizard may be in English only. However, the automatic fix also works for other language versions of Windows.
  • If you are not on the computer that has the problem, save the Fix it solution to a flash drive or a CD and then run it on the computer that has the problem.
  • We would appreciate your feedback. To provide feedback or to report any issues with this solution, please leave a comment on the "Fix it for me" blog or send us an email message.

Let me fix it myself

To work around this problem, delete the Rgstrtn.lck file. To do this, follow the steps, as appropriate for the operating system that you are using.
In Windows XP
  1. Click Start, click Run, type cmd, and then click OK.
  2. Type cd "%allusersprofile%\Application Data\Microsoft Help", and then press ENTER.
  3. Type attrib -h rgstrtn.lck, and then press ENTER.
  4. Type del rgstrtn.lck, and then press ENTER.
  5. Type dir /b /od /ad, and then press ENTER.
  6. Type rd /q /s "", and then press ENTER.


    Note
    The are the folder names that are listed after you run the command in step 5. There should be a space between each folder-name. For example: rd /q /s "foldername1" "foldername2" "foldername3".
  7. Type exit, and then press ENTER.
In Windows Vista and Windows 7
  1. Click StartStart button, and then type cmd in the Start Search box, and then click OK.
  2. Type cd "%allusersprofile%\Microsoft Help", and then press ENTER,
  3. Type attrib -h rgstrtn.lck, and then press ENTER.
  4. Type del rgstrtn.lck, and then press ENTER.
  5. Type dir /b /od /ad, and then press ENTER.
  6. Type rd /q /s "", and then press ENTER.


    Note
    The are the folder names that are listed after you run the command in step 5. There should be a space between each folder-name. For example: rd /q /s "foldername1" "foldername2" "foldername3"
  7. Type exit, and then press ENTER.
After you perform these steps, you can try to install the Office suite or the Office program that you tried to install earlier.
Status
Microsoft has confirmed that this is a problem in the Microsoft products that are listed in the "Applies to" section.
Properties
Article ID: 927153 - Last Review: 01/23/2013 01:10:00 - Revision: 4.0
  • Microsoft Office Professional Plus 2007
  • Microsoft Office Enterprise 2007
  • Microsoft Office Ultimate 2007
  • Microsoft Office Professional 2007
  • Microsoft Office Standard 2007
  • Microsoft Office Home and Student 2007
  • Microsoft Office Basic 2007
  • Microsoft Office Professional 2010
  • Microsoft Office Professional Plus 2010
  • Microsoft Office Standard 2010
  • Microsoft Office Home and Student 2010
  • Microsoft Office Home and Business 2010
  • Microsoft Internet Information Services Media Services 2.0